Program za krepitev zdravja za odrasle

Program za krepitev zdravja je sestavljen iz 17-tih skupinskih in individualnih delavnic, kjer udeleženci pridobijo strokovne informacije, veščine in podporo za dolgotrajno spremembo življenjskih navad. Namenjen je osebam nad 19. letom starosti.

Delavnic se lahko udeležite prostovoljno, lahko vas pa napoti tudi vaš osebni zdravnik, diplomirana medicinska sestra iz referenčne ambulante družinske medicine ali psihiater. Delavnice so krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. 

Opise delavnic najdete v  spodnjem besedilu. Delavnice se izvajajo v Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica, v prostorih Centra za krepitev zdravja, lokalni skupnosti in v naravi. Po predhodnem dogovoru smo na voljo tudi v obliki individualnih posvetov na določeno tematiko. Za informacije in prijave smo na voljo 041 682 288 ali ckz@zd-sb.si. 

Program se izvaja tudi sedaj, v času izrednih razmer, v prilagojeni obliki - obvezne prijave.

 

Kratke delavnice (eno srečanje)

 

Zdravo živim: pomen zdravega življenjskega sloga za krepitev zdravja ter preprečevanje kroničnih bolezni.

Zvišan krvni tlak: znanja in veščine za obvladovanje zvišanega krvnega tlaka.

Zvišane maščobe v krvi: znanja o nastanku holesterola ter pomenu ciljnih in mejnih vrednosti krvnih maščob za zdravje.

Zvišan krvni sladkor: znanja o mejni bazalni glikemiji in moteni toleranci za glukozo.

Sladkorna bolezen tipa 2: znanja o sladkorni bolezni tipa 2.

Ali sem fit: preizkus telesne zmogljivosti, učenje nordijske hoje, svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti.

Test telesne pripravljenosti za odrasle/starejše: ocena telesne pripravljenosti in svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti;

Tehnike sproščanja: osnovne značilnosti sproščanja in preizkus treh različnih tehnik sproščanja.

 

Daljše delavnice (več srečanj)

 

Zdravo jem: znanja o pomenu prehrane za zdravje ter veščine za postopno uvajanje sprememb v prehranjevanje.

Gibam se: ocena telesne pripravljenosti ter znanja in veščine za varno in ustrezno izvajanje različnih vrst telesne dejavnosti.

Zdravo hujšanje: znanja in veščine za spreminjanje prehranskih in gibalnih navad ter podpora v procesu hujšanja in pri vzdrževanju zdravega življenjskega sloga.

S sladkorno boleznijo skozi življenje: Znanja o SB tipa 2 ter veščine za postopno uvajanje sprememb v vaše vsakdanje življenje.

Skupinsko/individualno svetovanje za opuščanje kajenja: informacije in strokovna podpora pri opuščanju kajenja.

Individualno svetovanje za opuščanje tveganega in škodljivega pitja alkohola: informacije in podpora pri opuščanju tveganega in škodljivega pitja alkohola ter pri vzdrževanju manj tveganega pitja alkohola oz. abstinence.

Spoprijemanje s stresom: značilnosti doživljanja stresa, vzroki zanj in načini njegovega obvladovanja.

Podpora pri spoprijemanju s tesnobo: osnovne značilnosti tesnobe, vzroki zanjo, potek in načini zdravljenja ter znanja in veščine, s katerimi si boste lahko pomagali sami in izboljšali svoje počutje.

Podpora pri spoprijemanju z depresijo: osnovne značilnosti depresije, vzroki zanjo, potek in načini zdravljenja ter znanja in veščine, s katerimi si boste lahko pomagali sami in izboljšali svoje počutje.

Izvajamo tudi Presejanje za funkcijsko manjzmožnost, kjer na podlagi vprašalnika o življenjskem slogu in vsakdanjih opravilih ter kratkega testiranja telesne pripravljenosti pridobite informacije glede ogroženosti za funkcijsko manjzmožnost posameznika.